MENÜ

Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület

A Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesületet kiskunfélegyházi lokálpatrióták és hagyomány élők hozták létre 2008 augusztusában. Célunk az volt, hogy a csonka honban szinte teljesen elfelejtett, félegyházi származású névadónk emlékezetét, életművét a köztudatba visszahozzuk, ápoljuk, munkásságát a lehetőségeinkhez mérten terjesszük és folytassuk.

Korábban már működött egy társaság Huszka József Baráti Kör néven, akik Szász András munkásságával újra felfedezték Huszkát és elindultak azon az úton, melyet az egyesülettel mi is képviselünk. A Baráti Kör elérte azt, hogy 2006-ban Kiskunfélegyháza Város posztumusz díszpolgárává választotta Huszka Józsefet.

Egyesületünkben többen tagságot vállaltak a Baráti Kör tagjai közül, így alapító tag lett Gulyás László előadóművész, Kasza Ákos néptáncos is. Egyesületünket 2009. január 30-án jegyezte be végül a cégbíróság, első elnökünk Dongó József lett.

Az első időkben leginkább magyarságtörténeti előadások szervezésével foglalkoztunk, mellette megindítottuk a sport tevékenységet, így baranta és íjász edzéseket tartottunk. 2009-ben már tevékenyen, társadalmi munkával vettünk részt az első magyarországi Kurultaj megtartásában. A Magyar – Turán Alapítvánnyal azóta is folyamatosan együttműködünk.

Példaképünk munkáját folytatva néprajzi tárgyakat, viseleteket, díszített tárgyakat gyűjtünk, dokumentálunk. Huszka munkásságát és az általunk gyűjtött, bemutatott tárgyakat rendszeresen mutatjuk be jurta – kiállításainkon, rendezvényeinken. Pályázatot is adtunk be ebben a témakörben, így a nyertes 2013-as pályázatunk során Kiss László és Molnár László vezetésével több, mint 12 ezer díszített tárgyat katalogizáltunk a Kiskun Múzeum gyűjteményéből. A legfontosabb elemekből készítettünk egy tabló kiállítást, melyet több alkalommal mutattunk be az ország több pontján.

Jurta kiállításainkkal – a Kiskun Múzeummal együttműködve – rendszeresen vettünk részt az Ősök Napja és a Kurultaj rendezvényein, továbbá a teljesség igénye nélkül a kiskunfélegyházi Városalapítók Napján, a Szelidi tónál és a tiszaalpári Várdombon tartott Hagyományőrző Napokon, egyéb hagyományőrző rendezvényeken Kiskunmajsától Gádorosig az ország több pontján.

2016-ban elkalandoztunk egyéb kutatási területre, így sikeresen pályáztunk a Gulág pályázaton. Ebben a kutatásban a kiskunfélegyházi járás 1944 őszi szovjet megszállását és következményeit kutattuk. Történelmünk egyik fehér foltját sikerült ezzel a kutatással feltárnunk olyan kitűnő történészek szakmai vezetésével, mint Hajagos Csaba és Molnár László. A projekt eredményeit kiállításokon és a Rabigába hajtva című könyvünkben összegeztük.

A sport tevékenységünket időközben Németh László vette át, így az ő közreműködésével fejlődött a pálmonostori íjász csapatunk. Íjászaink rendszeresen vesznek részt regionális és országos versenyeken a tradicionális íj kategóriában, illetve szerveznek saját versenyeket is Pálmonostorán és Kiskunfélegyházán. A Kurultaj és az Ősök napja egyik leglátogatottabb aktív része az íjásztatás, ahol íjászaink saját felszereléseikkel várják az íjászatot kipróbálni vágyókat.

Kezdeményezésünkre Kiskunfélegyháza Városának Képviselőtestülete egy központi teret, a volt Marx teret átkeresztelte Huszka József térre. 2019-ben névadónk születésének évfordulójára kezdeményeztük egy emlékhely kialakítását, melyet a Képviselőtestület támogatott. Így kiírtunk egy országos pályázatot az emlékhely megtervezésére, melynek eredményeként Molnár István tervét fogadta el a független zsűri. Még ebben az évben Huszka József születésének 165. évfordulóján, november 20-án felavattuk az emlékhely első elemét, az emléktáblát. A tábla Molnár István szobrászművész és Bozóki István kőfaragó munkája eredményeként készült el és ideiglenesen került fel a Huszka József téren álló Zeneiskola falára. A végleges felszerelésre és a kiegészítő freskó elkészítésére a Zeneiskola felújítása után, terveink szerint 2021-ben fog sor kerülni.

Egyesületi életünkben jelentős változást hozott a 2020-as év. Október 6-tól egyesületünk gondozza a Móra város tanyáját, a Szérűskertet. Komoly terveink vannak a kb. 1 hektáros területtel, mely a Platán utca végénél, a Kálvária kápolnája mögött helyezkedik el. Parkot, közösségi kertet, közösségi házat, baromfiudvart, játszóteret, tűzrakókat és sok – sok rendezvényt álmodtunk ide, melynek megvalósításán jelenleg is dolgozunk.

Közösségünk nyitott a céljainkkal azonosulni tudó, tevékeny emberek irányába, korra és nemre való tekintet nélkül fogadunk sorainkba minden Huszka emlékét ápoló, folytató honfitársunkat.

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a

Huszka József Hagyományőrző és Sportegyesület

munkáját!

Adószámunk: 19551913-1-03

Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület - © 2024